BRUCE SPRINGSTEEN AND THE E STREET BAND - 11. července 2012, Synot Tip Arena, Praha

Největší rocková jízda ro(c)ku

 

Trvalo dlouhých patnáct let, než se 63letý americký rocker Bruce Springsteen vrátil do stověžaté Prahy. Poprvé do české metropole zavítal 12. května 1997, kdy v Kongresovém centru vystoupil v rámci svého akustického turné The Ghost Of Tom Joad. Tehdy se zpěvák obešel bez doprovdu. Premiérové vystoupení Springsteena s The E Street Band v Praze se uskutečnilo až 11. července 2012 na fotbalovém stadionu v Edenu.

 

O Springsteenovi je po celou dobu jeho kariéry známo, že jeho koncerty trvají nejméně 3 hodiny. Očekávání ještě umocnily skvělé ohlasy na předchozí koncerty na turné Wrecking Ball, které trvaly i přes tři a půl hodiny.

 

The Boss, jak se Springsteenovi často říká, dorazil do Prahy v úterý z Curychu a nenechal si ujít příležitost pokochat se krásou Matky měst. Posezení na Staroměstském náměstí určitě představovalo příjemný odpočinek od neustálého koncertování.

 

Začátek samotného koncertu se očekával přesně v 19 hodin. V tu dobu bylo ale jasně vidět, že spousta diváků ještě nedorazila na svá místa a možná i proto odstartovalo představení v 19:20. Bruce Springsteen přišel na pódiu s kytarou a foukací harmonikou a přivítal se s publikem sympatickými slovy: "Ahoj Praho, super, že jste tady". A stejně jako před 15 lety začal koncert písní The Ghost Of Tom Joad. Teprve po akustické vložce dorazil na pódium patnáctičlenný E Street Band a plynule se přešlo do strhující skladby Badlands. Po Prove It All Night následoval trojlístek nejnovějších songů z aktuálního alba Wrecking BallWe Take Care Of Our Own, titulní Wrecking Ball a skvěle napsaná Death To My Hometown.

 

Nezbytnou součástí Springsteenových show jsou i písničky, o které si řeknou sami diváci. Stačí si jednoduše vzít lepenku, napsat song, který si přejete, procpat se do předních řad a doufat, že tu vaši si zrovna Boss vezme. Jeden z fanoušků se dočkal písně Candy's Room z 34 let starého alba Darkness On The Edge Of Town, jiný si mohl vychutnat This Hard LandGreatest Hits z roku 1995. Druhá jmenovaná si odbyla na Wrecking Ball Tour dokonce premiéru! Následovala ponurá, ale nádherná skladba Jack Of All Trades z poslední desky. Z té ještě zazněly songy Shackled And Drawn a Land Of Hope And Dreams. Velmi sympatické bylo, že se Boss snažil i do těchto písní zapojovat diváky, kteří reagovali vcelku kladně.

 

Velký prostor vedle Springsteena a kytaristů Nilse Lofgrena a Stevena Van Zandta dostal i saxofonista Jake Clemons, synovec dlouholetého saxofonisty E Street Bandu Clarence "Big Man" Clemonse, který zemřel v červnu 200í na následky mozkové příhody. Nutno dodat, že se jeho role zhostil naprosto skvěle. Před písní My City Of Ruins Bruce představoval členy kapely, až se dostal k tomu, kdo chybí. Na "Big Mana" se zkrátka nikdy nezapomene. Vedle něho se samozřejmě nezapomene ani na Dana Federicia, klávesistu kapely, který zemřel v březnu 2008.

 

Koncert postupně nabíral na intenzitě a více jak 20 000 fanoušků se postupně dostávalo do transu. Publikum navnadily skvělé kousky Because the Night a Working On The Highway, při níž byl Springsteen obdařen růžovým kloboukem. Jeho výraz stál za to a divákům předvedl taneček. Po celou dobu show sršela z Bruce výborná nálada a uvolněnost. Při fantastické a zpěvné Waitin‘ On A Sunny Day vytáhl z davu malou holčičku, která bez zjevné trémy odzpívala refrén a vyzvala diváky pokynem „Come on“. Nechyběly ani překrásné songy The River a The Rising. Springsteen se zmínil o tom, jak se Praha od jeho poslední návštěvy změnila, nicméně na kráse jí to podle něj neubralo.

 

Thunder Road byla prvním přídavkem večera. Po ní následovaly nesmrtelné hity Born In The U.S.A. a Born To Run. To už i diváci na místech určených k sezení tleskaly ve stoje, protože díky Brucovi to jinak ani nešlo. Do třetice všeho dobrého zahrál zpěvák na žádost publika, tentokrát Bobby Jean z 28 let starého, přelomového a komerčně nejúspěšnějšího Springsteenova alba Born In The U.S.A. (do dnešních dnů se ho prodalo okolo 30 milionů kusů). Celým stadionem pak pohnuly pecky Seven Nights To Rock, Dancing In The Dark, při níž si Bruce zazpíval s malou blonďatou holčičkou, která na něj neustále ukazovala (a on na ní), a Tenth Avenue Freeze-Out, která se po slovech "And the Big Man joined the band" přibližně na dvě minuty zastavila, a na obrovském plátně proběhl sestřih fotografií Clarence Clemonse s Brucem.

 

Na konci této skladby se Springsteen svalil k zemi a rukama naznačoval, že show je u konce, že už toho má dost. Kytarista Steven Van Zandt přišel k Brucovi a vyždímal mu nad hlavou mokrou houbu, což sice zpěváka na chvíli probralo, ale zákonitě to muselo přijít ještě jednou. To už Springsteen vyskočil na piáno Raye Bittaniho, svléknul ze sebe vestu a košili a zbytek show odehrál v promočeném bílém triku. Pro fanynky v prvních řadách určitě moc pěkný pohled, protože navzdory svému věku je Boss stále ve famózní kondici.

 

Kapela se opět s publikem rozloučila, když ale Springsteen zjistil, kolik je hodin, poznamenal, že je "příliš brzy na to jít domů". Závěrečnou, 29. skladbou večera byla Twist And Shout, kterou proslavily Beatles. To byl opravdový vrchol večera, který se protáhl na téměř 12 minut. Přídavky trvaly téměř hodinu! Bruce Springsteen a The E Street Band dostáli své pověsti a odehráli dech beroucí, 3 hodiny a 20 minut trvající koncert. Marně pátrali fanoušci v hlavě, kdy prožili hezčí večer ve společnosti hudby.

 

Neuvěřitelné nasazení, vášeň, energie, radost z toho, že může zahrát Praze. Přesně to bylo vidět ve výrazu Bruce Springsteena. A podal důkaz toho, že na prvním místě je u něho radost z toho, co dělá, a teprve na druhém sláva, peníze a vše, co k tomu patří. Atmosféra byla díky Brucovi výborná a to na koncertech v ČR nebývá tak úplně zvykem. Boss se rozloučil slovy "Díky, milujeme vás", ale všichni přítomní diváci věděli, že slova díků patří jen a jen 16 muzikantům, kteří se v Synot Tip Areně představili. A ta slova by zněla přibližně takhle: "Díky za nejkrásnější a nejlepší koncert, jaký jsme kdy viděli. Nikdy nezapomene. Milujeme vás."