BRYAN ADAMS - 19. června 2011, O2 arena, Praha

 

Velký večer v podání kanadského rockera

 

Čerstvý otec se vrátil do metropole České republiky poprvé od 19. listopadu 2006, kdy vystoupil v Sazka areně (dnes O2 arena) před 11 tisíci fanoušky. V pořadí už čtvrtá Adamsova zastávka v Praze připadla opět na devatenáctý den v měsíci, tentokráte ale června. A opět do té samé haly. Jedenapadesátiletý Bryan přijel do Prahy představit své největší hity, které z ní každodenně z rádií a samozřejmě nesmějí chybět na žádném koncertě. Kanadský rocker objíždí svět v rámci světové šňůry Bare Bones Tour, jenž je pojmenovaná podle živého akustického alba Bare Bones, které vyšlo loni v říjnu, se svou doprovodnou kapelou, složenou z těchto členů – velký Adamsův kamarád a kytarista Keith Scott, bubeník Mickey Curry, klávesista Gary Breit a baskytarista Norm Fisher.

 

Adams a spol. neměli žádnou předkapelu, a tak začali krátce po čtvrt na devět skladbou House Arrest z alba Waking Up The Neighbours z roku 1991. Adams se na koncert dostavil v černé košili a džínech. Následovaly dobře známé písně Somebody a Here I Am, při kterých se lidé přidávali a začala se vytvářet ta pravá atmosféra, která už do konce koncertu nezmizela. Nestárnoucí rocker přivítal Prahu slovy: ,,Ahoj, jak se máte? Jmenuju se Bryan.“ Sympatické představení. Po velkém šlágru 18 ´til I Die se Bryan publika zeptal, jak je to dlouho, co naposledy koncertoval ve stověžaté Praze. Následně spustila kapela song Back To You. Na řadu přišly ty největší hity –  Summmer Of '69 a (Everything I Do) I Do It For You, nádherná balada proslavená filmem (anebo spíš tato skladba proslavila film?) Robin Hood: Král zbojníků v hlavní roli s Kevinem Costnerem.

 

Vedle hlavní hvězdy večera se výrazně předvedl také kytarista Keith Scott, kterého Adams v roce 2006 popsal jako „nejlepšího přítele“. Scott předváděl výborná sóla a svým zapálením do hry musel lidi strhnout. Po nádherné Please Forgive Me vyzval Bryan kohokoli z publika, aby si s ním zahrál jednu skladbu. Mělo to dvě podmínky – museli jste znát text a užít si to. Štěstí se usmálo na mladou designérku Iru původem z Kazachstánu, která pobývala v Praze coby turistka. Když odpověděla „ne“ na otázku, zda-li ji Praha nějak inspirovala, následoval pískot. Napodruhé už však raději odpověděla „ano“. Ať už ji Praha okouzlila či nikoli, nic to nemění na tom, že skladbu When You’re Gone si opravdu vychutnala a zažila tak možná nejúžasnější okamžik v celém svém životě. České příznivce si zase držitel ceny Grammy získal tím, že píseň Heaven věnoval modelce Tereze Maxové, se kterou se seznámil už před lety a která ho inspirovala. Na videoprojekci byly promítány její fotografie s dětmi a v závěru se objevilo i číslo, na které jste mohli poslat dárcovskou DMS pro Nadaci Terezy Maxové. Po songu Cloud Number Nine (nebo Cloud #9, jak chcete) Bryan Adams představil své spoluhráče, kteří následně opustili scénu a poslední dvě skladby velkého večera odehrál Adams úplně sám. Na úplný závěr ještě dodal, že se časem zase uvidíme.

 

Adams a jeho spoluhráči odehráli vynikající dvouhodinový koncert plný hitů. Adams si vyloženě celou show užíval a bylo na něm vidět, že je opravdu rád, že zde může být. Výborný zvuk, atmosféra a vůbec celé představení zanechalo ve fanoušcích obrovský dojem. Doufejme, že se Bryan Adams rozhodne do Prahy vrátit zase co nejdříve, abychom si mohli vychutnat a užít další jedinečný večer v jeho podání!

 

Setlist: House Arrest, Somebody, Here I Am, How Do Ya Feel Tonight, Can’t Stop This Thing We Started, I’m Ready, Thought I Died And Gone To Heaven, Hearts On Fire, Let’s Make A night To Remember, 18 ´til I Die, Back To You, Summmer Of '69, (Everything I Do) I Do It For You, Cuts Like A Knife, It’s Only Love, Please Forgive Me, When You’re Gone, Heaven, The Only Thing That Looks Good On Me Is You, Run To You, Cloud Number Nine, The Way You Make Me Feel, Straight From The Heart