GUNS N' ROSES - 20. května 1992, Strahovský stadion

 

Historicky první koncert GN’R ve stověžaté Praze se uskutečnil ve středu 20. května na pražském Strahovském stadionu v rámci evropské části turné Use Your Illusion World Tour 1991 – 1993. Evropská šňůra odstartovala 16. května v irském Dublinu, o 3 dny později kapela přiletěla do Československa. Show začala v 18.00, jelikož na programu byly dvě předkapely – Faith No More a Soundgarden. Přibližně 50 000 fanoušků si nenechalo ujít příležitost vidět naživo ,,nejnebezpečnější“ kapelu na světě.

 

Show Guns N‘ Roses odstartovala slovy: ,,Dobře, vy ex-komunistický bastardi, připravte se na rock!“ Úvodním songem byla It’s So Easy, po níž následovaly Mr. Brownstone a Live And Let Die. Po skladbě Attitude, kterou odzpíval baskytarista Duff McKagan, zahráli Guns druhou verzi Don’t Cry s alternativním textem! Zní to neuvěřitelně, ale za celou historii GN’R zazněla tato verze Don’t Cry jen dvakrát – v Praze a předtím 2. srpna 1991 v Inglewoodu, kterou si Axl zazpíval se svým kamarádem z Indiany, Shanonem Hoonem, jenž se objevil i ve videoklipu na tento song.

 

Po Civil War Slash prohlásil: ,,Ačkoli většina z vás neumí anglicky, stejně jsem vám přišel říct kurva ahoj!“ Axl využil každou píď pódia; neustále běhal po dlouhých molech po obou částech pódia. Dostalo se i na intra, která byla nedílnou součástí show Guns N‘ Roses na tomto světovém turné – Wild Horses od Rolling Stones (před Patience), It’s Alright (původně Black Sabbath, před November Rain), Sail Away Sweet Sister/ Bad Time od Queenů (Sweet Child O’Mine) a Only Women Bleed (Alice Cooper, před Knockin‘ On Heaven’s Door).

 

Zazněly snad všechny zásadní hity Guns. Show byla zakončena další více jak devítiminutou skladbou Estranged a klasickou uzavíračkou Paradise City, během které si Duff s kytaristou Gilbym Clarkem prohodili nástroje. Z tohoto koncertu existuje velice kvalitní desetiminutový pro-shot, kde jsou části skladeb Don’t Cry, Welcome To The Jungle, It’s So Easy a November Rain. Dokonce i MTV natáčela v Praze a přinesla reportáž z této show včetně interview Slashe a Duffa! Po Praze čekala Axla a spol. Budapešť a další zajímavá místa v Evropě. Tento monstrózní koncert musel ve všech fanoušcích zanechat hluboký dojem. Aby taky ne, když si na další návštěvu Guns N‘ Roses Praha musel počkat dalších 14 let!

 

Sestava Guns N‘ Roses

 

W. Axl Rose – zpěv

Slash – kytara

Duff McKagan - baskytara

Gilby Clarke – kytara

Dizzy Reed – klávesy

Matt Sorum – bicí

 

Nejdůležitější události pražské show

 

      jednoznačně zahrání druhé verze Don’t Cry. Z dnešního pohledu je fantastické, že se tak stalo zrovna v matce měst, tedy Praze

      také skladba Estranged si zde zaslouží místo, jelikož nebyla hrána s pravidelnou frekvencí, a to, že se na ni dostalo na Strahově, je úžasné

      cenný, desetiminutový pro-shot, který je pro mnoho fanoušků dnes velice raritní; zkrátka parádní ukázka toho, jak skvěle proběhl pražský koncert (existuje dokonce celý koncert z Prahy; zvuk sice celkem ujde, ale to už se nedá říct o obraze, který pokulhává)

      návštěvnost: 50 000

 

Co zaznělo na pražském koncertě

 

      17 skladeb

      6 z Appetite For Destruction, Patience z GN‘R Lies, po 4 z Use Your Illusion I a po 5 z Use Your Illusion II plus Attitude (která se o roko a půl později objevila na albu Spaghetti Incident?)

      intra před skladbami: Wild Horses (před Patience), It‘s Alright (November Rain), Sail Away Sweet Sister/Bad Time (Sweet Child O‘Mine) a Only Women Bleed (Knockin‘ On Heaven‘s Door)

      předkapely Faith No More a Soundgarden

      set: It's So Easy, Mr. Brownstone, Live And Let Die, Attitude, Don't Cry [Alt. Lyrics], Bad Obsession, Nightrain, Wild Horses [Intro] / Patience, Double Talkin' Jive, Civil War, It's Alright [Intro] / November Rain, Welcome To The Jungle, Drum Solo, Guitar Solo, Godfather Theme, Sail Away Sweet Sister / Bad Time [Intro] / Sweet Child O' Mine, You Could Be Mine, Only Women Bleed [Intro] / Knockin' On Heaven's Door, Estranged, Paradise CityMr. Brownstone, Live And Let Die, Attitude, Bad Obsession,