GUNS N' ROSES - 27. září 2010, O2 arena, Praha

 

Vítej v džungli, Praho!

 

Guns N‘ Roses se do české metropole vrátili poprvé od 13. června 2006, kdy zde po předlouhých 14 letech předvedli skvělou show. Od té doby do sestavy Pistolníků přibyli bubeník Frank Ferrer a kytarista DJ Ashba. Ještě důležitější ale bylo, že vyšla ,,Chinese Democracy“. A právě na podporu (těžko říct, do jaké míry) této desky už od prosince kapela objíždí celý svět.

 

Axl a spol. s sebou do Prahy přivezli kanadskou hardrockovou kapelu Danko Jones se stejnomeným zpěvákem. Začali krátce po osmé. Nezněli vůbec špatně a svým přímočarým stylem se snažili, aby si jejich jméno diváci vryli do paměti. Danko si dal asi za úkol připravit diváky na hlavní hvězdy večera, a proto neustále vyzýval diváky, aby na jméno GUNS N‘ ROSES byli pořádně slyšet, ti ale zrovna dvakrát nereagovali. První půl hodina jejich vystoupení se povedla, ale Danko Jones hráli ještě další téměř třičtvrtě hodiny a to bylo na předkapelu až moc. Přesto si Danko a spol. zaslouží vcelku pozitivní hodnocení.

 

Teď byli na řadě GUNS N‘ ROSES. Čekání se ale protáhlo. Ve 22:40 jeden z pořadatelů vystoupil s tím, že koncert začne až během následující hodiny, což vedlo velkou část lidí k hromadnému rozprchnutí po celé hale. Tady jsme ale na koncertě GUNS N‘ ROSES, s tím se zkrátka počítat musí.

 

Ve 23:15 však zcela nečekaně O2 arena potemněla a mohutné, husí kůži nahánějící intro signalizovalo brzký příchod všech osmi Pistolníků. Kytarista DJ Ashba za bicí soupravou vystoupil na vyvýšené místo, pozdravil všechny příznivce a rozezvučel svou kytaru úvodním smrtícím riffem skladby ,,Chinese Democracy“. Po vybuchnutí prvních ohňostrojů naběhl na scénu nesmrtelný frontman W. Axl Rose v džínsech, slušivém sáčku a kloubouku. Už od začátku se nešetřil a svým typickým pohybem strhával všechny fanoušky.Nejčastěji okupoval výběžek uprostřed scény, rovněž se ale také pohyboval na prodloužených částech pódia na obou stranách. Následovaly klasické kousky z debutového alba ,,Appetite For Destruction“ - ,,Welcome To The Jungle“, ,,It’s So Easy“ a ,,Mr. Brownstone“. To už byla většina diváků zpět na svém místě a hala se velice slušně zaplnila. První skladbou, která opustila alespoň na chvíli rychlé tempo koncertu, byla novinka ,,Sorry“. To už začalo být pomalu jasné, že páteří celého koncertu bude především aktuální deska ,,Chinese Democracy“. To hned potvrdila ,,Better“, která patří k těm nejznámějším počinům z ,,Čínské demokracie“. Při ní se Axl nešetřil a hlavně v mezihře při jeho hopsání do rytmu nemohl nikdo zůstat v klidu.

 

První sólo večera obstaral kytarista Richard Fortus s ústřední melodií Jamese Bonda a v duchu slavného agenta Jejího Veličenstva se pokračovalo hned při ,,Live And Let Die“ z dílny sira Paula McCartneyho, se skvěle znějícím ječákem Axla, při které navíc neustále vzplávaly ohně a pyrotechnika se ocitla v jednom ohni. Překrásná ,,This I Love“, do varu přivadějící dav ,,Rocket Queen“ a ,,Scraped“, která byla zahrána poprvé od června, dovedli show až k sólu dlouholetého člena GUNS, klávesáka Dizzyho Reeda, po němž měla následovat ,,Street Of Dreams“, která se ale kvůli technickým problémům s klavírem odložila a přišel tak správný čas na terminátorovskou hymnu ,,You Could Be Mine“. Napodruhé to už se ,,Street Of Dreams“ vyšlo.

 

DJ Ashba, charakterizujícího po celou show cylindr a cigaretka po ruce, po svém sólu rozehrál nezapomenutelnou  ,,Sweet Child O’Mine“. Axl změnil oblečení, vzal si na sebe košili a kovbojský kloubouk. Při jamování se dostalo na floydovskou klasiku ,,Another Brick In The Wall“, Axl předvedl krátké sólo a rozehrál impozantní ,,November Rain, jejíž finále bylo s ohromnou pyrotechnikou zkrátka grandiózní. Své sólo, tentokrát na melodii Růžového pantera, předvedl čerstvý jedenačtyřicátník Ron ,,Bumblefoot“ Thal. Další nová skladba ,,I.R.S.“, ve které Axl opět předvedl svůj fantastický hlas, dylanovská ,,Knockin‘ On Heaven’s Door, při níž si Axl okolo ramen pověsil polskou vlajku, industriální ,,Shackler’s Revenge“ a vypalovačka ,,Nightrain“ uzavřeli celou jednu část koncertu.

 

Následné přídavky odstartovala skladba  ,,Madagascar“, v jejíž mezihře se na plátně objevily záběry slavného bojovníka za práva lidí tmavé pleti Martina Luthera Kinga. Další song musel potěšit všechny příznivce AC/DC  - ,,Whole Lotta Rosie“. Přes nádhernou ,,Patience“ se show dostala až ke svému závěrečnému vrcholu podobně jako horolezec na vrchol Killimandžára - ,,Paradise City“.

 

Dvou a třičtvrtěhodinový koncert byl od začátku do konce výborný díky skvěle a správně složené kapele, ve které funguje obrovská chemie. Axl potvrdil své silné pódiové vystupování, hlasově bral doslova dech a sóla jednotlivých kytaristů měla hlavu i patu. Jen je škoda, že z Axlovy strany nedošlo k výraznější komunikaci s publikem, to prostě chybělo. Ale 22 skladeb (tak velký počet byl naposledy 3. února tohoto roku v kanadském Monctonu) a z toho hned 9 z ,,Chinese Democracy“ muselo každého příznivce zahřát u srdce. GUNS N‘ ROSES předvedli ještě větší a lepší show než v červnu 2006 a můžeme jen doufat, že tak silného koncertního zážitku (pro mne největšího v životě) v podání GUNS se dočkáme co nejdříve.

 

Setlist: Chinese Democracy, Welcome To The Jungle, It's So Easy, Mr. Brownstone, Sorry, Better, Richard Fortus Guitar Solo (James Bond Theme), Live And Let Die, This I Love, Rocket Queen, Scraped, Dizzy Reed Piano Solo (Ziggy Stardust), You Could Be Mine, Street Of Dreams, DJ Ashba Guitar Solo (Ballad Of Death)/Sweet Child O' Mine, Jam (Another Brick In The Wall: Part 2)/Axl Piano Solo (Goodbye Yellow Brick Road/Someone Saved My Life Tonight)/November Rain, Bumblefoot Guitar Solo (Pink Panther), I.R.S., Knockin' On Heaven's Door, Shackler's Revenge, Nightrain

Přídavky: Jam/Madagascar, Whole Lotta Rosie, Jam/Patience, Paradise City