KABÁT - 21. dubna 2011, O2 arena, Praha

 

Banditi z Prahy vyloupili O2 arenu

 

Sotva Roger Waters dvakrát postavil a následně zbořil svou velkoulepou ,,Zeď“, začalo se vše pomalu schylovat k další velké hudební události roku ve vysočanské hale – veleúspěšná česká skupina Kabát se chystala představit svou novou desku Banditi di Praga v rámci stejnomenného turné. V prodělečné O2 areně se Kabáti představili teprve podruhé; poprvé zde hráli 24. května 2008 na akci „den 02 areny“. Po třech letech se tam vrátili. V pořadí 14. koncert na aktuálním turné byl dlouhou dobu dopředu známou a avizovanou událostí. Zbrusu nové skladby v podání se starými vypalovačkami, unikátní stavba pódia a téměř vyprodaná hala. To vše čekalo na Kabáty a jejich fanoušky 21. dubna v Praze.

 

Diváci se dočkali příchodu Banditů několik minut po osmé hodině. Začalo se největší peckou z nového alba – titulní Banditi di Praga. Následující píseň V pekle sudy válej předznamenala, že čtvrteční koncert bude jeden velký nářez složený z dobře známých a profláklých hitů vedle nejnovějších skladeb. Z nové desky se na řadu také dostal výborný song Don Pedro von Poltergeist s vynikajícím textem začínající slovy ,,Stepuje tak hladce jako Uma Thurman“ (Uma Thurman je americká herečka, hlavní představitelka filmu Kill Bill). Kabáti servírovali jednu známější písničku za druhou, např. Na sever, Dole v dole či Go satane go, které dostali dav do varu. Atmosféra v O2 areně byla vůbec po celou dobu koncertu výborná, jelikož s Pepou Vojtkem zpívala v podstatě celá hala.

 

Kabáti rovněž převzali Diamantovou desku od společnosti EMI za milion (!) prodaných nosičů, což je na české poměry, vzhledem k tomu, že prodej CD u nás každým rokem neustále klesá, mimořádný a fantastický úspěch! Kromě toho si také tuto desku odnesl šťastný výherce, který si zakoupil originální CD, zaregistroval se na stránkách kapely a následně byl jeho tiket vylosován jako vítězný.

 

Pokračovalo se skvěle provedenou skladbou Ebenový hole, která zaujme především vtipným a rychle zapamatovatelným textem. Celkově se z alba Banditi di Praga, které v počtu prodejnosti překonalo 70 tisíc kusů (!), zahrálo 6 skladeb – mimo výše zmíněných také Kdeco nám zachutná, Kávu si osladil (pro Frantu), věnovanou zesnulému kytaristovi Žlutého psa Františku Kotvovi, a Lady Gag a Rin.

 

K aktuálnímu Banditi di Praga Tour 2011 kapela přichystala speciální scénu – pódium se 4 výběžky uprostřed haly (přičemž bicí jsou umístěny ve středu pódia a neustále se otáčí), což je podle Vojtka a spol. divácky atraktivnější. Těžko ovšem říct, do jaké míry. Z mé pozice (stání u jednoho z výběžků) jsem měl smíšené pocity. Vojtek sice neustále chodil kolem dokola a měl jsem ho skutečně na „dosah ruky“, ale když zrovna u výběžku nikdo nebyl, tak jsem viděl jen záda kytaristů a basáka. Bubeníka Radka „Hurvajze“ Hurčíka jsem si neužil vůbec. A vidět tak kapelu pohromadě bylo zkrátka nemožné, i když se všichni 4 (samozřejmě mimo bubeníka) snažili diváky nasytit na všech stranách. Tato stavba pódia zároveň neumožňuje využití videoprojekce, což muselo být především pro diváky z nejhořejších pater O2 areny na škodu. Zkrátka a jasně, aktuální scéna má spíš více negativ než pozitiv.

 

Nechyběly samozřejmě ani další pecky, jako např. Šaman, Bára, Malá dáma či Porcelánový prasata. Po skladbě Kdoví jestli z alba Corrida z roku 2007 se kapela na pár minut odmlčela ze scény. Přídavky už nemohly nikoho nechat v klidu a tak diváci v O2 areně nadšeně tleskaly a fandily ve stoje, protože došlo na hitovky jako Burláci, Pohoda, Žízeň a finální skladbu Moderní děvče.

 

Kabáti představili fanouškům přes 20 skladeb a téměř dvě hodiny dlouhou show, doplněnou místy ohni a pyrotechnikou. Nové písně zněly naživo opravdu skvěle a zapadly mezi starší a dobře známé skladby. Lze vytknout jen špatný zvuk, který byl hlavně ze začátku, a také stavbu pódia, která rozhodně není výhodnější (spíš naopak). Jinak to byl opravdu velký koncert; kdo nepřišel, může jen litovat. Malou útěchou mu budiž alespoň to, že se koncert filmoval a na podzim tohoto roku spatří světlo světa v podobě DVD. Díky tomu si budeme moc připomenout velký večer, který Kabáti zaplněné O2 areně přichystali.