KISS - 23. května 2010, O2 arena, Praha

 

Smrtící polibek plný energie

 

Po pouhých dvou letech, resp. 6. června 2008, se legendární americká formace Kiss předvedla opět v Praze. A to v rámci turné Sonic Boom Over Europe: From The Beginning To The Boom, o kterém prohlásil Paul Stanley, zpěvák kapely, toto: ,,Minulé turné bylo pouhým začátkem. Nové turné vám přinese novou scénu , nový program, nové kostýmy a nové album. Představíme vám živě kompletní historii Kiss. Chcete to nejlepší, dostanete to!“ Pro fanoušky slova plná naděje, že uvidí ještě dokonalejší show Kiss než kdy předtím. Pro druhé však jen slova, která zůstanou nevyslyšena. Po koncertě bylo ovšem naprosto zřejmé, kdo má a kdo naopak nemá pravdu.

 

Před pražským koncertem, který byl na programu 23. května, vystoupili Kiss v Ostravě a Vídni, kde diváci museli oželet tři velké pecky – Shout It Out Loud, Love Gun a Lick It Up.

To tedy rozhodně nebyla zrovna optimistická zpráva. Ale nešlo jen o to, jestli se tyto skladby znovu objeví na setlistu. Fanouškům se v hlavě musely honit tyto otázky – Překonají Kiss předloňskou show? Jsou pořád plní energie? Jakých změň/vylepšení se dočkáme? Otázek bylo skutečně dost, nicméně na odpovědi jsme si museli počkat.

 

Teď už k samotnému koncertu. Kiss nastoupili na scénu krátce po deváté hodině. Na dvou obrazovkách, umístěných v levém, resp. pravém rohu pódia, pod obrovskými vlajkami Kiss Army, se objevila samotná kapela vyrážející na pódium. Tato scéna se objevuje na každém koncertě, je to puze předtočené. Poté, co Paul Stanley jako poslední člen kapely zmizel do zákulisí, ozval se ohlušující a přímo husí kůži nahánějící slavný pokřik: ,,All Right Prague. You Wanted The Best, You’ve Got The Best. The Hottest Band In The World, KIIIS!“ Hned poté byla stržena obrovská plachta s logem Kiss a kapela od samého začátku dávala jasně najevo,  jak dobře je sehraná a jaké neskutečné formě se nachází. Jako kdyby se Kiss snažili co nejrychleji odpovědět na všechny otázky. První skladbou večera byla Modern Day Delilah, úvodní song nového alba Sonic Boom. Celému pódiu vevódila obrovská obrazovka. Hlavní slovo si vzal Paul Stanley, který s publikem neustále komunikoval, pracoval na velkolepé show a neustále opakoval ,,Praaaaha“. Následovaly Cold Gin, Let Me Go, Rock N‘ Roll a Firehouse, na jehož konci démon Gene Simmons předvedl své slavné sfouknutí ohně. Ze Sonic Boom kapela zahrála ještě Say Yeah a I’m An Animal, které velice zdatně sekundovaly takovým klasikám jako Deuce či Calling Dr. Love. Zazněla i píseň Crazy Crazy Nights, kterou Kiss oprášili na koncertech po neskutečných 20 letech!

 

Kytarista Tommy Thayer alias Spaceman si vystřihl písničku Shock Me, po které následovala jeho sólo a sólo bubeníka Erica Singera. Ohromený dav sledoval létající Thayerovu kytaru, poté jeho střílení z kytary a úchvatný zážitek doplnil Singer, když vystřelil z falešné bazuky!

Po této úchvatné podívané kapela představila skladbu 100, 000 Years, po které Simmons předvedl chrlení krve. Stalo se ovšem něco neuvěřitelného. Něco, co se Simmonsovi stalo možná poprvé za dobu, kdy kapela vystupovala v make-upech. Záháknutý na dvou lanech, vyletěl Simmons nahoru tak jako na každém jiném koncertě, jenže se ovšem už po pár metrech zasekl. A tak musel zase dolů a vše se opakoval. Napodruhé už ale bylo vše v pořádku a halou se nesl hit z roku 1982 I Love It Loud. Před Black Diamond  Stanley dav do varu ještě víc, protože zahrál krátce Whole Lotta Love od Led Zeppelin. Black Diamond odzpíval famózně Catman Eric Singer.

 

Po skvěle odehrané Detroit Rock City kapela na chvíli zmizela v zákulisí. Následovaly přídavky. Ty odstartovala skaldba Lick It Up. Po Shout It Loud se stalo opět něco, co se stěží kdy bude (a může) opakovat. Paul Stanley alis Starchild oznámil celé O2 areně, že Česká republika se stala mistrem světa v hokeji! To samozřejmě muselo každého odrovnat.  Při I Was Made For Lovin‘ You přeletěl Stanley až na druhý konec haly na pro něj speciálně připravené pódium. Předloni v Praze tato písnička hrána nebyla, teď už ano. Řeč je o God Gave Rock N‘ Roll To You II. Velkolepá a jedinečná show byla zakončena klasickou Rock And Roll All Nite, při které po celé hale poletovaly konfety. Kapela zahrála 20 písní a celé představení skončilo krátce po jedenácté hodině. Celý koncert byl provázen tím, co od Kiss všichni očekávají. Tedy ohňostroji, zvláštními efekty a pyrotechnikou. Připočtětě si k tomu komunikaci Paula Stanleyho s publikem, oznámení, že jsme vyhráli v hokeji a návrat Love Gun, Lick It Up a Shout It Out Loud na setlist a vyjde vám jednoznačný výsledek jako když vypočtete správně příklad z matematiky, tedy úžasný, nezapomenutelný zážitek plný úžasných momentů. Slova Paula Stanleyho byla opravdu pravdivá. Dostali jsme to nejlepší!

 

Setlist: Modern Day Delilah, Cold Gin, Let Me Go, Rock N‘ Roll, Firehouse, Say Yeah, Deuce, Crazy Crazy Nights, Calling Dr. Love, Shock Me, Tommy Thayer a Eric Singer sólo, 100, 000 Years, I Love It Loud, Love Gun, Whole Lotta Love (intro), Black Diamond, Detroit Rock City

Přídavky: Lick It Up, Shout It Out Loud, I Was Made For Loving‘ You, God Gave Rock N‘ Roll To You II, Rock And Roll All Nite