SCORPIONS - 15. března 2010, 02 arena, Praha

 

Pražská derniéra Scorpions

 

Scorpions se vrátili do České republiky poprvé od 7. července 2007, kdy vystoupili v Karlových Varech v souvislosti s Humanity World Tour. Poslední turné v historii Scorpions, Get Your Sting and Blackout World Tour, odstartovalo 15. března v pražské O2 areně. Kapela přijela do české metropole představit nejen své největší hity, které zní každodenně z rádií, ale také zbrusu nové skladby z nejnovějšího alba Sting In The Tail, kterým se frontman Meine a spol. chtějí rozloučit se svou velkolepou kariérou.

 

Scorpions přišli na scénu krátce po půl dévaté a začaly říznou, titulní skladbou aktuální desky Sting In The Tail, která byla bohužel poznamenaná hodně přepáleným zvukem. Pokračovalo se Make It Real z alba Animal Magnetism a Bad Boys Running Wild z alba bohatého na hity Love At First Sting. Klaus Meine si získal všechny příznivce, když prohlásil: „Ahoj Praho, jak se máte?“ Pódium bylo sestaveno z dlouhého mola, které vybíhalo doprostřed haly. Zpěvák Meine vystoupil ve své typické bekovce a černých brýlí. Rudolf Schenker zase předváděl výborná kytarová sóla a dokazoval své umění. Kapela postupně střídala známější písně s těmi méně profláklými. Mezitím už se naštěští zlepšil i zvuk.  

 

Přibližně v polovině zazněly překrásné balady Send Me An Angel a Holiday. Z nového alba skupina představila chytlavé skladby Raised On Rock a The Good Die Young. Z alba Humanity: Hour I, které vyšlo v roce 2007, zazněla výborná skladba 321. Po ní následovalo sólo bubeníka Jamese Kottaka Kottak Attack. Písně Blackout, He’s A Woman She’s A Woman a Six String Sting dovedly koncert až k první ze tří největších hitů z již zmíněné desky Love At First Sting Big City Nights. Přídavky už se skládaly z těch nejznámějších skladeb, kterými se Scorpions ve své kariéře proslavily nejvíce – Still Loving You, Wind Of Change a Rock You Like A Hurricane (první a poslední skladba pochází ze stejného alba jako Big City Nights).

 

Kdo by si ovšem myslel, že je to konec jedinečného večera, ten se přepočítal. Kapela totiž zahrála (pravda, sice jen na playback) 3 písně z desky Sting In The Tail, na které natočí videoklipy. Jednalo se o skladby Raised On Rock, The Good Die Young a The Best Is Yet To Come. Velice zajímavá vložka.

 

Celý koncert provázely světelné efekty a také tři obrazovky, na nichž se postupně střídalo logo kapely, průběh koncertu, různé animace či názvy písniček. Klaus Meine odzpíval celý koncert fantasticky a na svůj věk (dva měsíce před 62. narozeninami) ohromně překvapil. Pravděbodobně poslední představení Scorpions v Praze (nikoliv však v ČR) si nenechalo ujít přibližně 12 tisíc diváků. Ti viděli bezmála tříhodinové představení největší rockové německé legendy. A nutno podotknout, že Scorpions se rozloučili opravdu důstojně. Pánové a dámy, povstaňtě, legenda odchází!

 

Setlist: Sting In The Tail, Make It Real, Bad Boys Running Wild, Loving You Sunday Morning, Is There Anybody There, The Zoo, Coast To Coast, China White, Pictured Life, We’ll Burn The Sky, Always Somewhere, Send Me And Angel, Holiday, Raised On Rock, The Good Die Young, Tease Me Please Me, 321, Kottak Attack (sólo Jamese Kottaka), Blackout, He’s A Woman She’s A Man, Six String Sting, Big City Nights

Přídavky 1: Still Loving You, Wind Of Change, Rock You Like A Hurricane

Přídavky 2: Raised On Rock, The Good Die Young, The Best Is Yet To Come